Spreeuwen

_JVB1904bsite
_JVB2059-bewerktbsite
_JVB3427b-2site
_JVB2067bb
_JVB3440bsite
_JVB3443bsite
_JVB3446bsite
_JVB3412bb
previous arrow
next arrow
_JVB1904bsite
_JVB2059-bewerktbsite
_JVB3427b-2site
_JVB2067bb
_JVB3440bsite
_JVB3443bsite
_JVB3446bsite
_JVB3412bb
previous arrow
next arrow

Zoektocht

In het voorjaar en zomer leeft een spreeuw samen met zijn of haar partner. Ze zoeken een nestlocatie en zorgen voor nageslacht. Wanneer de jongen zijn uitgevlogen en het broedseizoen ten einde raakt, zoeken de spreeuwen elkaar op. Als de herfst begint, kun je op sommige plekken groepen zien met ontelbare aantallen spreeuwen.

Enkele jaren geleden zag ik van een andere natuurfotograaf foto’s van zwermende spreeuwen, miljoenen bij elkaar! Weliswaar was dit niet in Nederland gemaakt, maar in Rome. Een jaar en dus een winter later heb ik samen met mijn vriendin vliegtickets geboekt en zijn we een weekje naar Rome geweest. Lekker cultuursnuiven, genieten van de Italiaanse keuken en aan het einde van elke middag op zoek naar grote spreeuwenwolken boven de oude stad.

Ondanks alle research vooraf, viel het – hoe gek het ook klinkt – in de praktijk erg tegen om miljoenen spreeuwen te vinden. Toen we drie avonden op rij niet geslaagd waren om ze te vinden, zochten we de vierde avond een uitzichtpunt op en konden we in de verte zwarte wolken door de lucht zien bewegen, spreeuwen! De avond erna en meteen de laatste avond, ben ik op zoek gegaan naar de plek waar ze vanaf het uitzichtpunt te zien waren. Even voor zonsondergang zag ik gigantische groepen spreeuwen uit alle richtingen komen. Ze vormde nog grotere groepen en maakte de mooiste vormen in de lucht. Toen een slechtvalk het zwermen kwam vergezellen, viel alles in groepjes uit elkaar en ontstonden nog mooiere vormen. Wat een schouwspel!