Stadsnatuur

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Natuur in de stad

Na heel mijn leven gewoond te hebben in het mooie Heusden, met nationaal park de Groote Peel in mijn ‘achtertuin’, besloten mijn vriendin en ik te gaan verhuizen naar de randstad: Vlaardingen. Een hele omslag om van rust en ruimte naar het stadse leven te gaan. Nadat ik mijn draai langzaam begon te vinden, zocht ik de natuur op die zich in de stad bevindt.

Door de hoge dichtheid aan mensen zijn in de randstad ook veel huizen te vinden. Alle ‘vrije’ ruimte wordt vol gebouwd en zo wordt stukje voor stukje de natuur weggenomen. De natuur kan zich hier in zekere zin op aanpassen. Door veel  tijd te stoppen in het zoeken naar deze natuur, kwam ik in een hele andere wereld terecht.

Zo vond ik vossen die gebruik maken van menselijk afval, spreeuwen die ’s winters opwarmen tussen de stadse hoogbouw, ransuilen die broeden, roesten en jagen in de tuinen van woonwijken, grote zilverreigers die overnachten naast een snelweg en vogels die broeden op terreinen die nu misschien wel geen natuur meer zijn.