Vliegende ratten

_JVB3073
_JVB3024
_JVB3101
_JVB7141b-2
_JVB4428b
_JVB4864b
_JVB4797b-2
_JVB4258b-2
_JVB5146b
_JVB7653b
previous arrow
next arrow
_JVB3073
_JVB3024
_JVB3101
_JVB7141b-2
_JVB4428b
_JVB4864b
_JVB4797b-2
_JVB4258b-2
_JVB5146b
_JVB7653b
previous arrow
next arrow

Jaren geleden broedde zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen langs de gehele kustlijn nog in de duinen, tegenwoordig zijn deze plekken schaars en nagenoeg alleen te vinden op de waddeneilanden. Door de recreatie, een toename van de vossen en andere verstoringen zoals loslopende honden zijn de meeuwen op zoek gegaan naar alternatieve broedplaatsen. Deze hebben ze gevonden op de daken van woningen, wel nog aan de kust. Plaatsen als Den Haag, Katwijk en IJmuiden zijn hotspots van dakbroedende meeuwen geworden. Tot overmaat van ramp voor de bewoners. Overlast van herrie, ontlasting en soms zelf agressieve meeuwen zijn daar in het broedseizoen aan de orde van de dag.

Verschillende jaren heb ik meegewerkt aan een onderzoek naar de overlast, koloniegrootte en broedplaatsen van de zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw in één van deze kustplaatsen. Hoewel ik de meeuwen prachtig vind en kan genieten van het gedrag, kan ik me heel goed voorstellen dat een meeuwengezin op je dak niet fijn is.

Vroeg in het voorjaar zoeken de meeuwen hun territorium op, dat gepaard gaat met flink wat herrie. Ze beginnen dan met de bouw van een simpel nest op een plat dak, dakkapel, schoorsteen etc. Als ze eenmaal aan het broeden zijn, is het op wat herrie na even wat rustiger; tot de eieren uitkomen. Dan zijn de adulte vogels extra waakzaam wat ook kan leiden tot agressief gedrag. De was die buiten hangt te drogen zit binnen de kortste keren onder de witte flatsen en als je pech hebt wordt je lunch ook nog van je bord gegeten. De reacties van bewoners die een meeuwenfamilie op hun eigen dak hebben zijn wisselend, van zeer overstuur tot ‘het hoort er bij als je aan de kust woont’. Vliegende ratten is een veel gehoorde bijnaam voor deze grote vogels met een prachtig ‘pak’ aan.

Als bewoner van een van deze kustplaatsen is het misschien moeilijk voor te stellen, maar Europees gaat het niet goed met beide soorten. Met name de zilvermeeuw laat een achteruitgang zien. De soorten zijn dan ook bij Wet streng beschermd en er mag niets aan worden gedaan, tot frustratie van bewoners en tot geluk van meeuwenliefhebbers. Deze meeuwenliefhebbers staan dan ook dagelijks op de uitkijk voor geringde meeuwen, zeldzamere meeuwensoorten zoals de Pontische meeuw en geelpootmeeuw en dat allemaal met name tijdens een zogenaamde zandsuppletie waar duizenden meeuwen tegelijk te zien zijn.

Ikzelf denk dat we zuinig moeten zijn op deze prachtige vogels, hoeveel overlast ze ook kunnen veroorzaken. Met dit portfolio hoop ik de schoonheid van deze vogels over te kunnen brengen en dat ze een prachtige plek hebben gevonden (we wonen er immers zelf ook) om een paar maanden per jaar door te brengen om hun jongen groot te brengen.